domov
kontakti
kazalo

 
OFEM 2011 - Trabzon, Turčija
31.07.2011

V Trabzonu druga najuspešnejša odprava mladih športnikov na OFEM za Slovenijo. Prespektivni športniki so dosegli 9 medalj, od tega 3 zlate, 3 srebrne in prav toliko bronastih, kar Slovenijo uvršač na 11. mesto med državami z medaljami. V nadaljevanju si preberite članek glavnega urednika revije Šport mladih Nika Slane.
 
OFEM 2011 - Trabzon
Slovenska reprezentanca na otvoritveni slovesnosti
Slovenska reprezentanca na otvoritveni slovesnosti
EYOF 2011-REZULTATI

Kar je bila bitka pri Termopilah za Špartance to je bil Trabzon za slovensko športno odpravo na olimpijskem festivalu evropske mladine, ki je prvič potekal na azijskih tleh. Pogled na mlade športnike v nedeljo zjutraj na letališču v Trabzonu je bil zastrašujoč – večina je ležala vznak, naslonjena na svoje potovalke. Bili so bledi in izmučeni, saj so mnogi vsebino želodca izpraznili že ponoči in zgodaj zjutraj. Pa ne morda zaradi proslavljanja devetih medalj večer pred tem, pač pa zaradi zastrupitve. Kje in kdaj? Tega ni vedel natančno nihče – morda zaradi sladoleda ali kopanja, sicer na plaži, a zagotovo v kloaki velikega mesta, ki najbrž ne pozna čistilnih naprav. Ali pa je bil vzrok kje drugje. Na seznamu "okuženih" sta bila še eden od trenerjev in gimnastični sodnik iz Slovenije. Lahko si predstavljate kako je potekalo potovanje z letalom iz Trabzona prek Istanbula v Ljubljano, s tiskovno konferenco na koncu poti.

Poleg športnih uspehov tudi neprijetnosti
Bronaste plavalke v štafeti 4 x 100 prosto
Bronaste plavalke v štafeti 4 x 100 prosto
Zdravnik slovenske športne odprave je bil zaskrbljen in obupan, saj zadeva ni bila tako nedolžna. Trije športniki so že pred odhodom prvega in med prestopom v drugo letalo izgubili zavest, nekaj pa jih je zaradi slabosti pristalo na vozičkih. "V deželo, kjer ne poznajo temeljev higiene, se s športniki ne bi več podajal," je menil. Da bi bila mera polna, se je Žiga Ručigaj, zmagovalec cestne preizkušnje, zadnje jutro v olimpijski vasi zbudil brez svojega dragocenega kolesa. Najbrž si ne znamo predstavljati, kakšno razočaranje ga je prevevalo, kljub zlati medalji.

Zlati Žiga Ručigaj med preverjanjem svoje opreme
Zlati Žiga Ručigaj med preverjanjem svoje opreme
Ena od plavalk je pripovedovala svoji kolegici: "Ne, nikoli več me ne bodo prepričali, da bi odšla v Turčijo. Ko sem bila tam prvič sem doživela nekaj podobnega, tokrat se je vse ponovilo," je pripovedovala. Res, celotna športna odprava je zadnji dan doživela šok "velikih razsežnosti" in zagotovo se tekmovanja, ki je dobro zasnovano in so Turki vanj vložili več, kot kdorkoli doslej, ne bodo spominjali z veseljem. Že ob prihodu v olimpijsko vas, ki so jo postavili na novo in je od daleč dajala zelo dober vtis, je veliko manjkalo za ugodno bivanje - prav v tistem bistvenem higienskem pogledu, saj je voda puščala in odtekala iz kopalnic in WC-jev tja, kamor ne bi smela.
Mnogo trenerjev je menilo, da je reprezentanca ostala v Trabzonu en dan predolgo. Povsem razumem vodstvo reprezentance, ki je želela športnikom pokloniti še en dan brez športa, a najbrž je bila izvirna napaka, da je popustila pritisku mladih, ki so si želeli "šoping", sladoled in kopanje …

Zelo uspešna odprava naših maldih športnikov
Robert Renner je zmagal v skoku s palico z rekordom prvenstev (531 cm)
Robert Renner je zmagal v skoku s palico z rekordom prvenstev (531 cm)
Ob naštevanju vsega slabega, pa smo prepričani, da so mladi v Trabzonu, velikem mestu ob Črnem morju, videli in doživeli tudi veliko zanimivega in prijetnega, zagotovo pa so občutili prijaznost ljudi na vsakem koraku. Tega v Avrupi, kot Evropi pravijo Turki, ni več občutiti. In prav zato smo najbrž vsi, ki smo spremljali mlado športno ekipo, občutili nepotrebno nelagodje. To bo zagotovo v poduk prihodnjim nastopom OFEM, ki odslej zagotovo ne bodo več samo na stari celini.

11. festival evropske mladine v Trabzonu, ki je potekal od 23. do 30. julija, in za katerega so Turki po nekaterih virih odšteli 250 milijonov evrov, da ne govorimo o mnogih novih športnih objektih, je bil z devetimi medaljami (po tri zlate, srebrne in bronaste) ter rekordom prvenstev Roberta Rennerja v skoku s palico (531 cm), drugi najuspešnejši v zgodovini teh tekmovanj za Slovenijo. Poleg Rennerja sta zlato osvojila še kolesar Žiga Ručigaj v cestni preizkušnji in ljubljanska judoistka (JK Olimpija) Anja Štangar v kategoriji do 48 kg. Srebrno medaljo so osvojili plavalka Tjaša Pintar na 200 m mešano (2:19,85), Adrian Gomboc (judo, do 60 kg) in Aja Gačnik Zupanc (judo, do 70 kg). Prvo medaljo za slovensko ekipo pa je osvojila plavalna štafeta 4 x 100 m prosto (Nastja Govejšek, Gaja Natlačen, Tjaša Pintar in Kaja Sajovec) s časom 3:52,53. Tjaša Pintar je v sklepnem delu plavalnega tekmovanja bila tretja tudi v disciplini 100 m prsno (1:12,23), bron pa so podelili tudi judoistki Patriciji Brolih v skupini do 63 kg.
Več zapisov in razmišljanj o tem tekmovanju bo v drugi septembrski številki Šport mladih.

avtor: Niko Slana
foto: Niko Slana
Slike

Priponke